Een nieuwe klant in het buitenland | Waar let u op?

De buitenlandse zakenmarkt biedt kansen. U heeft de mogelijkheid uw onderneming te laten groeien. Maar nieuwe en soms ook onbekende markten brengen tegelijkertijd risico’s met zich mee. Want, hoe weet u of uw afnemer de factuur wel betaalt? U wilt profiteren van export en niet dat uw bedrijf in de financiële problemen belandt. U doet er dan ook verstandig aan u te verdiepen in de risico’s die u loopt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Drie aspecten om rekening mee te houden:

  • Hoe ‘verder’ u in het buitenland zaken doet, hoe moeilijker u de financiële kracht van de handelspartner kunt inschatten.
  • In andere landen is de betalingsmoraal vaker slechter. Over het algemeen kennen de Zuid-Europese landen de hoogste DSO (Days Sales Outstanding) en de Noord-Europese landen de laagste DSO. De wetgeving kan per land verschillen.
  • Wanneer is uw zending nog uw eigendom en wanneer gaat het eigendomsrecht van de levering over op uw afnemer?

Exportrisico's - Zo vangt u deze op

  • Begin klein en breidt de omvang van de buitenlandse export stap voor stap uit.
  • Stel vooraf leverings- en betalingsvoorwaarden op die uw buitenlandse afnemer accepteert. Die voorwaarden hebt u nodig om te vorderen als uw afnemer niet betaalt. 
  • Ken de financiële situatie van uw klant, nog voordat u een order bevestigt en het risico aangaat. Een aantal gegevens kunt u opvragen bij de Kamer van Koophalen. Een kredietverzekering kan u hierbij ook helpen. 
  • Leer uw exportgebied kennen. Dit kan bijvoorbeeld door de macro-econcomische rapporten van Euler Hermes kredietverzekeringen te lezen.  Zo kunt u met een gerust hart exporteren naar het buitenland.

Een kredietverzekering neemt uw zorgen over export weg

Geen enkel bedrijf zit erop te wachten: facturen die niet betaald worden. Met een kredietverzekering hoeft u zich hierover geen zorgen meer te maken. U ontvangt informatie over de financiële situatie van uw klant, professionele incassoservice en schade-uitkering als uw klant zijn facturen toch niet betaalt. Zo kunt u veilig zakendoen in binnen- en buitenland.​​

Ja, ik wil meer informatie

 
 
Gratis Whitepaper
Tips om veilig en verantwoord
te exporteren