Hoe een kredietverzekering helpt om wanbetaling te voorkomen

Weet u dat één op de vier bedrijven -wereldwijd gezien- 90 dagen op hun geld moet wachten? Je zou het niet zeggen, maar hoe goed de economie ook draait, het betaalgedrag verslechtert alleen maar. Nou mogen wij in Nederland niet klagen, want wij staan mondiaal gezien in de top 5 van best betalende landen. Maar we exporteren wel veel, dus ‘slecht betalen’ ligt wel degelijk bij veel ondernemers op hun bord.  En ook in Nederland kunt u elke dag met wanbetaling worden geconfronteerd.  Want hoe weet u zo zeker dat uw afnemer morgen niet failliet gaat?   

Euler Hermes onderzoekt het betaalgedrag wereldwijd. Als we alle nota’s in de wereld op één hoop vegen, dan duurt het in 2018 gemiddeld 67 dagen voordat een factuur wordt betaald. Dat was een paar jaar geleden nog 64 dagen. Oftewel: u moet steeds langer op uw geld wachten!

Stel uzelf continu de vraag: Hoe groot is de impact van wanbetaling op uw eigen bedrijfscontinuiteit?

Is het erg dat u langer op uw geld moet wachten? Dat verschilt natuurlijk van bedrijf tot bedrijf. Het gaat om de hoeveelheid werkkapitaal die u kwijt bent omdat uw geld ‘vastzit’ in orders die nog betaald moeten worden? Geld dat u hard nodig heeft om uw eigen groei te financieren. Als het vastzit, zult u het anders moeten oplossen. Ondernemers die dit herkennen, hebben een liquiditeitsprobleem. Dat kan zo hoog oplopen dat de voortgang van uw bedrijf wordt bedreigd.

Wat is een logische reactie in deze situatie? Dat u de facturen die u binnenkrijgt ook later gaat betalen. En zo kan een hele sector door eigen toedoen  verstrikt raken in financiële krapte. Met alle gevolgen van dien. Sectoren waar nota’s het langst open staan, zijn elektronica, bouw en machinebouw. Daar is 90 dagen niks bijzonders. Meer dan de helft van alle maakbedrijven in ons land kampt met liquiditeitsproblemen. Drie op de tien bedrijven vrezen hierdoor zelfs voor hun voortbestaan. Slecht betaalgedrag kost de Nederlandse economie jaarlijks zo’n 7 miljard euro.

Wanbetaling komt op alle niveaus voor

Kijken we naar de kleinere bedrijven, die lopen vaak aan de leiband van de grote jongens die de condities bepalen. Maar ook de grote concerns kunnen hard geraakt worden. Wanbetaling gaat vaak vooraf aan faillissementen. Als er iets opvalt de laatste jaren is dat juist steeds grotere bedrijven omvallen. To big to fail bestaat niet meer. En dat is uiterst zorgwekkend. Vooral omdat deze ontwikkeling een scherpe lijn omhoog laat zien. Als Euler Hermes zien we nog geen tekenen dat deze trend afbuigt.

En het is ook nog eens dicht bij huis. Europa telt de meeste grote faillissementen. De reden waarom grote bedrijven omvallen, verschilt per sector. Vooral de retail kampt met digitale disruptie, agrifood worstelt met de grondstofprijzen, de bouw moet dealen met een hoge schuldgraad, stijgende kosten en personeelstekort. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat de technologische vernieuwing alle bedrijven bedreigt die niet mee kunnen/kunnen innoveren.

Hoe kunt u zich tegen deze dreiging van wanbetaling en faillissementen beschermen?

Euler Hermes kan u helpen! Wij zijn de grootste kredietverzekeraar van de wereld. Dat betekent dat we u op elk continent kunnen informeren over de kredietwaardigheid van uw afnemers. Ook als u al langer samenwerkt met een klant, adviseren wij u om de kredietwaardigheid te blijven checken. Wij kunnen probleemloos uw vaste klantenbestand continu monitoren. Het is een manier om wanbetaling voor te blijven.

Een andere, veel stevigere maatregel is het afsluiten van een kredietverzekering. Hiermee beschermt u uw bedrijf tegen non-betaling. Want gaat het mis, dan keren wij u de schade uit. Uw cashflow blijft hierdoor gewaarborgd. Als ondernemer heeft u allerlei redenen om deze ‘kopzorg’ af te kopen. Dat geldt helemaal als u veel exporteert. Een politieke crisis om de hoek, zoals de Brexit, kan u al de das om doen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Download gratis onze whitepaper

Elke ondernemer wil graag groeien. Maar wel op een veilige manier. Lees in onze whitepaper hoe een kredietverzekering u hierbij kan helpen. Vul onderstaand formulier in en u ontvangt deze gratis in uw mailbox.Wilt u liever meer informatie over onze oplossingen of een vrijblijvende afspraak?

Neem contact op