Johan Geeroms - Manager Risk Underwriting

De buitenlandse zakenmarkt biedt kansen. Daar kunnen we niet omheen. Maar nieuwe en soms ook onbekende markten brengen tegelijkertijd risico’s met zich mee. Want, hoe weet je of jouw afnemer de factuur wel betaalt?

Je wilt profiteren van export en niet dat jouw bedrijf in de financiële problemen belandt. Je doet er dan ook verstandig aan je te verdiepen in de risico’s die je loopt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Drie aspecten om rekening mee te houden bij export
 

  1. Hoe ‘verder’ je in het buitenland zaken doet, hoe moeilijker je de financiële kracht van de handelspartner kunt inschatten. 

  2. In andere landen is de betalingsmoraal vaker slechter. Over het algemeen kennen de Zuid-Europese landen de hoogste DSO (Days Sales Outstanding) en de Noord-Europese landen de laagste DSO. 

  3. De wetgeving kan per land verschillen. Wanneer is jouw zending nog jouw eigendom en wanneer gaat het eigendomsrecht van de levering over op jouw afnemer? 

Hoe ga je om met bovenstaande risico’s ?

Je kunt bijvoorbeeld klein beginnen en de omvang van de buitenlandse export stap voor stap uitbreiden. Of: Stel vooraf leverings- en betalingsvoorwaarden op die de afnemer accepteert. Die voorwaarden heb je nodig om te vorderen, danwel het eigendomsrecht van jouw goederen te claimen, mocht jouw partner niet betalen. Waarbij je rekening moet houden met de nieuwe Europese richtlijnen voor betalingstermijnen, die sinds 16 maart 2013 van kracht zijn.

Vraag verder een kredietlimiet aan bij een kredietverzekeraar, nog voordat je een order bevestigt en het risico aangaat. Leer jouw exportgebied kennen door de macro-economische kennis van jouw kredietverzekeraar. Zo kun je met een gerust hart exporteren naar het buitenland.