Drie exportrisico’s, hoe op te vangen?

De buitenlandse zakenmarkt biedt kansen. Daar kunnen we niet omheen. Maar nieuwe en soms ook onbekende markten brengen tegelijkertijd risico’s met zich mee. Want, hoe weet u of uw afnemer de factuur wel betaalt?

U wilt profiteren van export en niet dat uw bedrijf in de financiële problemen belandt. U doet er dan ook verstandig aan u te verdiepen in de risico’s die u loopt. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Drie aspecten om rekening mee te houden bij export

  1. Hoe ‘verder’ u in het buitenland zaken doet, hoe moeilijker u de financiële kracht van de handelspartner kunt inschatten. 

  2. In andere landen is de betalingsmoraal vaker slechter. Over het algemeen kennen de Zuid-Europese landen de hoogste DSO (Days Sales Outstanding) en de Noord-Europese landen de laagste DSO. 

  3. De wetgeving kan per land verschillen. Wanneer is uw zending nog uw eigendom en wanneer gaat het eigendomsrecht van de levering over op uw afnemer? 

Hoe gaat u om met bovenstaande risico’s ?

U kunt bijvoorbeeld klein beginnen en de omvang van de buitenlandse export stap voor stap uitbreiden. Of: Stel vooraf leverings- en betalingsvoorwaarden op die de afnemer accepteert. Die voorwaarden hebt u nodig om te vorderen, danwel het eigendomsrecht van uw goederen te claimen, mocht uw partner niet betalen. Waarbij u rekening moet houden met de nieuwe Europese richtlijnen voor betalingstermijnen, die sinds 16 maart 2013 van kracht zijn.

Vraag verder een kredietlimiet aan bij een kredietverzekeraar, nog voordat u een order bevestigt en het risico aangaat. Leer uw exportgebied kennen door de macro-economische kennis van uw kredietverzekeraar. Zo kunt u met een gerust hart exporteren naar het buitenland.

Download onze gratis whitepaper over Exportrisico's en doe met een gerust hart zaken in het buitenland.

Ontvang het laatste nieuws vanaf nu altijd in uw mailbox

Inschrijven nieuwsbrief