Blog Johan Geeroms: Incasso uitbesteden of niet?

Als leverancier wilt u natuurlijk betaald worden voor uw geleverde producten of diensten. In de meeste gevallen krijgt u de betaling ook netjes op tijd binnen, maar soms niet. Dan is het zaak de debiteur toch snel te laten betalen. Immers, hoe langer de betaling uitblijft, hoe groter de kans op schade. Bent u een kleinere leverancier? Dan kan bijvoorbeeld direct uw werkkapitaal in gevaar komen, en dus uw bedrijf zelf.

Blijft de betaling uit, dan gaat u uiteindelijk over tot incasso Daarbij kunt u de hulp inroepen van een derde partij. Om niet nog langer dan noodzakelijk te hoeven wachten op uw geld of onnodig veel tijd en geld aan de incasso kwijt te zijn.

5 redenen om incasso uit te besteden 

  1. Snelheid. Creditmanagers zijn vaak tot wel 40 procent van hun tijd bezig met het binnenhalen van achterstallige vorderingen. Besteden ze dit uit, dan besparen ze een hoop tijd. 

  2. Efficiëntie. Weet u zelf hoe en waar u de incasso moet indienen in het buitenland? En hoe u dit zo snel mogelijk kunt doen? Veel mensen komen al snel uit bij een lokale advocaat of deurwaarder. Maar het kan een stuk efficiënter. Internationale organisaties profiteren van een internationaal netwerk. U kunt bijvoorbeeld in Nederland een incasso indienen, dat dezelfde dag nog naar een Italiaans kantoor wordt doorgestuurd en bij de Italiaanse debiteur aankomt. Bovendien kennen internationale vestigingen of partners de lokale betalingscultuur het best en weten ze of het überhaupt zin heeft een procedure te starten. 

  3. Kennis. Besteedt u de incasso uit aan een incassobedrijf, dan kunt u profiteren van diens ervaring. Bijvoorbeeld van een grote database van debiteurengegevens. Meerdere dossiers op één debiteur kunnen worden samengevoegd, waardoor u sterker staat ten opzichte van de debiteur bij het afspreken van een betalingsregeling. 

  4. Kosten. Het uitbesteden van incasso hoeft niet veel te kosten. Zo betaalt u bij een enkele incasso-expert alleen de incassokosten als ze succesvol hebben geïncasseerd. Bovendien zijn er ook die direct doorbetalen zonder dat een eindafrekening volgt. 

  5. Combinatiemogelijkheden. Het biedt voordelen als het incassobureau naast incassodiensten ook kredietverzekeringen biedt. Zijn er problemen bij de incasso, dan kan het bureau de kredietlimiet intrekken. Een sterk wapen. 

Of het nu om een vordering gaat van 100.000 of 5.000 euro, voor u is het belangrijk dat u betaald krijgt. Maar anderzijds wilt u misschien de relatie met uw debiteur niet onnodig extra beschadigen. Bij incasso gaat het daarom altijd om maatwerk. 

Download onze gratis whitepaper met 9 Incasso tips.

 

Ontvang het laatste nieuws vanaf nu altijd in uw mailbox

Inschrijven nieuwsbrief