Bedrijven en instellingen in Nederland blijken uiterst kwetsbaar voor cybercriminelen. Dat komt onder meer omdat veel bedrijven en organisaties beveiligingsupdates niet snel genoeg installeren. Aldus Het Financieele Dagblad in een uitgebreid overzichtsartikel over cybercriminaliteit. Onlangs meldde de politie in het jaaroverzicht van 2019 een forse stijging van internetfraude.

Begin dit jaar legde kwaadaardige software onder meer de netwerken van geldwisselbedrijf Travelex, de Universiteit Maastricht en de Belgische weefgetouwenbouwer Picanol plat. De succesvolle aanvallen maken duidelijk hoe kwetsbaar Nederland is voor onbekende, veelal uit het buitenland afkomstige, cybercriminelen. Hackers die een netwerk binnendringen, kunnen bijvoorbeeld gijzelsoftware plaatsen, zoals bij Travelex, in Maastricht en bij Picanol gebeurde. Die kwaadaardige software versleutelt bestanden op het netwerk, waardoor medewerkers niet meer bij hun eigen informatie kunnen. Tegen betaling van forse bedragen geven criminelen de bestanden weer vrij. Naar schatting verdienen zij hiermee miljarden dollars op jaarbasis.

Voorkomen is beter dan repareren

Hackers kunnen op allerlei manieren binnenkomen. Een medewerker die een verkeerde link aanklikt, kan al genoeg zijn om besmet te raken. Andere bronnen van infecties zijn verkeerde instellingen of een lek in de software. Zulke lekken komen regelmatig voor. In 2019 kwam bijvoorbeeld een groot probleem met VPN-software aan het licht. Softwaremakers repareren lekken doorgaans snel. Maar bedrijven zijn traag met het installeren van updates, zo stelt de Nederlandse cyberveiligheidsexpert Matthijs Koot.

Forse stijging cybercriminaliteit volgens de politie

Uit het jaaroverzicht (over 2019) van de politie blijkt dat er in Nederland een forse stijging is geregistreerd van cybercriminaliteit. De fraude met handel via internet nam met 31 procent toe, fraude met betaalproducten (zoals bankrekeningfraude of het verkrijgen van rekeningnummers via phishing of skimming) steeg zelfs met 67 procent en identiteitsfraude kende een toename van 19 procent. Er werden vorig jaar 1830 meer aangiften gedaan van een cybercrimedelict (zoals hacken, malware, ransomware en virussen) dan het jaar daarvoor. Dat is een stijging van 64 procent.