Nederland ook in 2019 in top 5 grootste exportlanden

Nederland handhaaft zich in 2019 in de top 5 van grootste exportlanden ter wereld. Onze  researchafdeling raamt de groei van de Nederlandse export volgend jaar op 8%.  

Als klein land komt Nederland na exportreuzen als China, VS, Duitsland en Japan. Kijken we niet naar de totale omvang van de export maar alleen naar de geschatte groei voor 2019, ook dan scoort Nederland hoog en zitten we in de top 5.  

De groei van de wereldhandel zwakt voor 2019 af tot 3,6% (was 3,8%) maar protectionistische maatregelen hebben vooralsnog relatief weinig effect op de feitelijke groei. Er zijn redenen aan te nemen dat een echte handelsoorlog kan worden vermeden.

Trots

Het blijft een knap staaltje ondernemerschap vindt Walter Toemen, Directeur Risk van Euler Hermes Nederland. “Er is internationaal toch aardig wat turbulentie. Brexit, Italië, handelsconflicten, Trump; maar vooralsnog weten we ons prima te handhaven. Daar mogen we trots op zijn. Al blijven er genoeg redenen om alert te blijven.”

3 trends

Naast de voor de hand liggende risico’s als een mogelijk moeizame Brexit of een Europese clash over de oplopende Italiaanse staatsschuld, zijn er volgens onze onderzoekers 3 trends waarmee de wereldwijde handel rekening moet houden:
-    oplopende kosten voor handelsfinanciering
-    handelsstromen die zich verleggen
-    toenemende politieke risico’s

 

Ontvang het laatste nieuws vanaf nu altijd in uw mailbox

Inschrijven nieuwsbrief