Bedrijven laten Brexit-subsidie links liggen

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor uw bedrijf? Om dit in beeld te brengen heeft het ministerie van Economische Zaken Brexit-subsidie (bijna € 4 miljoen) beschikbaar gesteld. Het MKB maakt hiervan nauwelijks gebruik, zo blijkt.

Dit komt mogelijk omdat de subsidie 50% van de kosten dekt, met een maximum van €2500. Het bedrijf moet zelf de andere helft betalen. Met de subsidie kunnen mkb-bedrijven extern advies inhuren, bijvoorbeeld  om alternatieven te bekijken voor de Britse afzetmarkt of om advies te krijgen over de gevolgen van de Brexit voor transport of het vrije verkeer van goederen.

Wel of geen akkoord?

In het AD, dat de cijfers bij het ministerie van Economische Zaken heeft opgevraagd, zegt een woordvoerder van MKB-Nederland dat ondernemers tureluurs worden van de wisselende berichten. “Mensen snappen er geen hout van: dan is er weer met 95% zekerheid een akkoord, dan gaat het weer helemaal mis. Ondernemers weten gewoon niet waar ze aan toe zijn.”

Helemaal niet ‘onzeker’

Volgens  Roel van ’t Veld, Brexit-coördinator bij de Douane, is de uitkomst van de Brexit-onderhandelingen helemaal niet zo onzeker voor bedrijven. “Ondernemers moeten inzien dat het Verenigd Koninkrijk (VK) de interne markt en de douane-unie verlaat. Dat betekent dat bedrijven straks bij grensoverschrijdend goederenvervoer van en naar het VK aangifte moeten doen bij de douane. Ook de regels rondom de oorsprong van goederen gaan veranderen. Dat is zeker, of er nu wel of geen handelsakkoord komt. Daarom is het belangrijk om te weten wat de impact daarvan is op een bedrijf. Waar raakt de Brexit de bedrijfsprocessen en waar moet dan rekening mee worden gehouden?”

Impact scan

Dat inzicht kan bijvoorbeeld worden verkregen met de ‘Brexit impact scan’ van de douane, zo stelt Van ’t Veld. Daarnaast is het volgens hem verstandig om te bepalen hoe de verplichte aangifte wordt gedaan. “Er kan op verschillende manieren elektronisch aangifte worden gedaan van de goederen die straks worden geëxporteerd naar of geïmporteerd uit het VK. Dit proces kan worden uitbesteed aan een douane-expediteur of kan zelf worden gedaan met behulp van speciale software”, aldus Van ’t Veld in een interview met ondernemersvereniging EVO/Fenedex. Op de website van de douane is meer praktische informatie over de Brexit te vinden.

Ontvang het laatste nieuws vanaf nu altijd in uw mailbox

Inschrijven nieuwsbrief