De gasprijs zal nog verder oplopen. Onze researchafdeling verwacht dat de gasprijs in de termijnhandel tot het voorjaar van 2022 zal oplopen tot 110 à 130 euro per megawattuur (MWh). Nu noteert het gas in de termijnhandel rond de 70 euro per KWh. Begin dit jaar was dat nog ongeveer 15 euro. Volgens onze onderzoekers komt er geen langdurige energiecrisis omdat vraag en aanbod vanaf het voorjaar weer normaliseren.
Het sterke economische herstel en de vrees voor een koude winter heeft de gasprijs tot ongekende hoogte gestuwd. Ook de prijs voor olie en steenkool stijgt sterk. Vooral Europa kampt met lage gasvoorraden die in korte tijd moeilijk zijn aan te vullen. Dat heeft allerlei oorzaken. Denk aan onderhoud bij producenten en beperkt beschikbaar materieel om vloeibaar gas (LNG) te verschepen.
stijgende-gasprijzen

De vraag naar gas staat in direct verband met de vraag naar stoom. Alle op aardgas aangedreven energiecentrales die niet in onderhoud zijn, draaien op volle kracht. Dat is niet genoeg om aan de grote vraag naar stroom te voldoen. Dat heeft meerdere oorzaken:

  1. Kerncentrales die stil liggen vanwege onderhoud (onder meer in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk)
  2. De opbrengst van wind- en zonne-energie valt tegen.
  3. Natuurlijke oorzaken zoals de nasleep van de orkanen in de VS die de energievoorziening treft en de lage waterstand in Braziliaanse rivieren waardoor waterkrachtcentrales minder opleveren.
Naast Europa zijn er ook grote andere regio’s die afhankelijk zijn van gasimport, zoals veel Aziatische landen. In de biedingsoorlog die gaande is, lijkt Europa de verliezer. Vooral China schijnt bereid te zijn om gas in te slaan "ongeacht de kosten". Veel niet-EU-landen is het gelukt om de voorraden aanzienlijk te herstellen. De Europese landen zitten nog steeds op een kwart onder de volledige opslagcapaciteit.