Om het gevaar van wanbetaling in beeld te brengen, publiceert onze researchafdeling elk kwartaal risicobeoordelingen van landen- en sectoren. Door de coronacrisis zijn de ratings van 18 landen en 126 sectoren fors naar beneden bijgesteld. 60% van de sectoren ging van ‘matig risico’ naar ‘hoog risico’.

Het zwaarst getroffen is de automobielsector. In 26 landen hebben we hiervoor de rating verlaagd. Sectoren die bovengemiddeld hard worden geraakt zijn transport (rating verlaagd in 21 landen), elektronica (rating verlaagd in 14 landen) en detailhandel (rating verlaagd 12 landen). Farma, software en informatietechnologie zijn de meest veerkrachtige sectoren.

Ernstige crisis

De wereldeconomie heeft het al zwaar te verduren door de Brexit, handelsoorlog en verkiezingen (o.a. in VS). Daar komt nu de coronacrisis bij. Naast het persoonlijke leed door de vele dodelijke slachtoffers, is de epidemie ook een aanslag op de gezondheid van het bedrijfsleven. De eigen bedrijfsactiviteiten, en die van de toeleveringsketens, worden ernstig verstoord. Ook tast de crisis het vertrouwen van huishoudens en markten aan. Verder wordt de internationale handel ernstig beperkt.

14% meer faillissementen

Volgens onze onderzoekers zal de wereldwijde economische groei in 2020 slechts +0,5% bedragen (+ 2,5% in 2019). Tegelijkertijd krimpt de internationale handel dit jaar met -4,5%. Het risico op wanbetaling stijgt aanzienlijk. We denken dat het aantal faillissementen wereldwijd met +14% zal toenemen in 2020.

Kik hier voor al onze landen- en sectorrapporten.