Wereldhandel: recessie bevestigd. Wat betekent dit voor Nederland?

Kom hier alles over te weten in onze podcast met de economische vooruitzichten voor het Nederlandse bedrijfsleven.

De handel in goederen kent de sterkste krimp in het eerste kwartaal van dit jaar sinds Q1 2009. En dat is  slechts het eerste deel van het verhaal. De Trade Momentum Index van ons Economic Research Center laat zien dat Q2 waarschijnlijk een nog sterkere krimp zal laten zien. De totale handel kromp in het eerste kwartaal met -2,5% k/k, doordat maart voor de derde maand op rij een negatief beeld liet zien (-1,4% m/m en -4,3%  j/j).

Bij de herstart van de economie herstelde de Chinese export in maart met + 12,4% m/m (+ 2,3% j/j). Het eurogebied daarentegen kreeg de grootste klap met -7,7% m/m (-10% j/j), omdat de grootste economieën nog op pauze stonden. We verwachten dat het dieptepunt in het tweede kwartaal zal worden bereikt. De helft van de wereldwijde bbp had in april last van de lockdowns en de Chinese export komt maar mondjemaat op gang door uitblijvende vraag, zoals blijkt uit nog minder exportorders. Meer over de wereldwijde, econmische ontwikkelingen lees je in dit artikel van ons Economic Research Center.

Maar wat betekent dit nu concreet voor de Nederlandse economie en het bedrijfsleven? Martine Hauwert sprak hierover tijdens Let's Talk Business met Johan Geeroms, Niels de Bever en Ronald van Erven van Euler Hermes Nederland. Klik onderstaand op de button en ben via deze podcast helemaal op de hoogte!