Wat kost een kredietverzekering

Wat kost een kredietverzekering?

Lees hier hoe de prijs van jouw kredietverzekering tot stand komt

De kosten van een kredietverzekering

De meest uitgebreide kredietverzekering kost doorgaans minder dan 1% van de omzet van jouw bedrijf.  De premie die je uiteindelijk gaat betalen is afhankelijk van de soort kredietverzekering die je kiest en de wensen die je hebt. Je hebt kredietverzekeringen in allerlei soorten en maten. De meeste bedrijven kiezen ervoor hun hele omzet te verzekeren. Heb je af en toe een hele grote opdracht? Dan kan je ervoor kiezen alleen dat  project te verzekeren. Of heb je veel opdrachten bij 1 klant, dan kan je een verzekering afsluiten voor die ene klant. Lever je veel op-maat-gemaakte producten of ben je juist afhankelijk van seizoenen? Dan kan je je hiervoor extra verzekeren. Zo kan je allerlei keuzes maken. Die bepalen ook de kosten.  

Zo komen de kosten van een kredietverzekering tot stand

Voor sommige kredietverzekeringen, zoals Omzet Garant en Simplicity bepaal je een vaste prijs, afhankelijk van jouw omzet. Voor de meest gangbare polis, de Businesspolis, berekenen wij de premie als een percentage van jouw omzet. Daarnaast betaalt je limietkosten voor elke limiet die je aanvraagt. De prijs voor jouw kredietverzekering is onder andere afhankelijk van de volgende factoren:

  • Omzet van jouw bedrijf.
  • Het debiteurenrisico van jouw bedrijf. We kijken hierbij naar het aantal debiteuren, de verdeling over verschillende landen, branche waartoe jouw bedrijf en afnemers behoren.
  • De afgesproken levertijden en jouw betalingsvoorwaarden.
  • Afdekken aanvullend risico, zoals politiek risico en contract- of fabricagerisico. 
  • Het gewenste dekkingspercentage voor jouw onbetaalde facturen.

Zijn de kosten van de kredietverzekering het waard voor mijn bedrijf?

De kosten voor een kredietverzekering heb je meestal snel terugverdiend. Dit rekensommetje is zo gemaakt. Vaak zijn de kosten bij het uitblijven van betalingen door jouw klanten vele malen hoger dan de premie van een kredietverzekering. Naast de afschrijvingen, heb je ook te maken met incassokosten of kosten voor het checken van de kredietwaardigheid van jouw klanten. Deze kosten zijn allemaal inbegrepen bij een kredietverzekering.

Daarnaast biedt een kredietverzekering nog meer voordelen:

  1. Extra financiële ruimte door het verlagen van debiteurenrisico's en afschrijvingen.
  2. Toegang tot meer kennis en informatie over de kredietwaardigheid van jouw klanten en prospects.
  3. Betere bankcondities (vaak tegen gunstigere tarieven) omdat verzekerde vorderingen vertaald worden naar een veilig onderpand door banken en kredietverstrekkers.
  4. Klantvriendelijkere betaalvoorwaarden, ook in het buitenland, zodat je (meer) kunt verkopen dan jouw concurrenten.
  5. Geen gedoe met incasso en dus een goede nachtrust wetende dat jouw risico's verzekerd zijn en betaling van jouw facturen gegarandeerd.
Er zijn verschillende redenen om een kredietverzekering af te sluiten voor jouw bedrijf. We geven je in dit artikel de 8 belangrijkste redenen waarom andere bedrijven besloten om een kredietverzekering af te sluiten.
Wil je meer weten over hoe een kredietverzekering nu precies werkt? Wat we van jouw verwachten en wat je van ons mag verwachten? Lees dan dit artikel over de verschillende onderdelen van een kredietverzekering.
Een kredietverzekering vergoedt de schade als een klant zijn factuur niet meer kan betalen. Er zijn verschillende soorten kredietverzekeringen, vool elk type bedrijf en van elke omvang. In dit artikel leggen we exact uit wat een kredietverzekering is.