Onze tulpen bloeien overal
ter wereld

Dankzij de kredietverzekering van Euler Hermes

Groeiend familiebedrijf met rijke historie

Ieder bedrijf dat handel doet in het buitenland weet: met nieuwe kansen komen ook risico’s. Zeker als het gaat om debiteuren. Bloemenexporteur L&M Rijnsburg wist haar risico’s te dekken door een slimme oplossing van Euler Hermes en kan nu zonder zorgen verder groeien.

L&M Rijnsburg B.V. is één van de grootste spelers in de internationale bloemenbranche. Men werkt hier al bijna zeventig jaar met de hoogste kwaliteit bloemen en de grootste exporteurs uit de markt. De bloemen en planten, voornamelijk tulpen, worden wereldwijd verkocht. Naast de reeds wereldwijde aanwezigheid heeft de bloemenexporteur een stevige groeiambitie voor de komende jaren. Aan groei en nieuwe kansen kleven helaas vaak ook risico’s, waaronder het debiteurenrisico. Door de zeer smalle marges in de bedrijfstak en snelheid van handelen in de supply chain is dit risico sterk aanwezig. L&M Rijnsburg is zich hiervan bewust en weegt daarom alle risico’s zorgvuldig af. Om het debiteurenrisico af te dekken, maakt het bedrijf uit Rijnsburg gebruik van een kredietverzekering.

Waarom L&M Rijnsburg voor Euler Hermes kiest

Tienduizenden euro’s per jaar aan extra kosten

L&M dekte de risico’s jarenlang af via een grote kredietverzekeraar in de bloemenbranche. Een gedeelte van de betalingen van de leveranciers op krediet kon echter niet worden afgedekt in dat contract. Jan Willem Leeuwenburg, ceo bij L&M, vond een workaround voor zijn probleem: “Deze betalingen liet ik via de veiling lopen, zodat ik toch zeker was van mijn geld, ondanks de extra kosten.” Maar de veiling vraagt een bepaald percentage voor facturering. Hierdoor liep het bedrijf tienduizenden euro’s per jaar mis.

Ruimere limieten en lagere premies

Omdat dit niet ideaal was, ging zijn huisintermediair op zoek naar een betere optie. Via Allianz kwam deze in contact met Euler Hermes. En die kon een dekkend contract bieden, met ruimere limieten op enkele debiteuren en lagere premies. Hierdoor hoefde de bloemenexporteur facturen niet meer via de veiling te halen. Met een fikse besparing als resultaat. Een vruchtbare relatie tussen drie spelers die ondernemerschap in het buitenland met zo min mogelijk risico’s mogelijk maakt.

Trots op deze overeenkomst

Leeuwenburg: “Het was me veel waard om ook deze betalingen af te kunnen dekken binnen onze kredietverzekering.” Ook Euler Hermes en de intermediair zijn content: "Het is een klassieke win-winsituatie. L&M Rijnsburg groeit hard en is bovendien een bijzonder prettige klant. Ik ben ook trots op het feit dat wij als relatief kleine spelers in de bloemenbranche toch zo’n goed aanbod konden doen”, aldus de intermediair. Niet alleen de limieten voor bepaalde debiteuren werden verruimd, ook kwam er een oplossing voor de seizoenspieken. Om het verhoogde risico tijdens de periodes met verhoogde vraag op te vangen, voegde Euler Hermes een zogenaamde ‘Moederdagclausule’ toe. Deze zorgt ervoor dat L&M Rijnsburg op de belangrijke piekmomenten in het jaar de limieten tijdelijk met vijftig procent kunnen verhogen. Niet zoals de naam doet vermoeden, alleen voor Moederdag, maar ook voor Valentijnsdag, Internationale Vrouwendag en Allerheiligen.

Intensieve samenwerking zorgt voor beste resultaat

De gezamenlijke inspanning van de afdeling Sales en Risk is uitermate belangrijk bij dergelijke trajecten. Elke specialist kijkt naar een case vanuit zijn eigen expertise, en door de expertises te combineren, zorgden de intermediair en Euler Hermes voor een op een maat gemaakte oplossing. De intensieve samenwerking tussen de partijen en een diepgaande risicoinventarisatie leidden uiteindelijk tot dit mooie resultaat.

In mei en juni 2017 vonden de eerste gesprekken plaats, in augustus werd de offerte besproken en in januari 2018 zal het contract ingaan. Het begin van een vruchtbare relatie tussen drie spelers; een relatie die ondernemerschap in het buitenland met zo min mogelijk risico’s mogelijk maakt.