Debiteurenrisico onder controle

Zorg ervoor dat je jouw cashflow veilig stelt

Debiteurenrisico: weet wanneer actie nodig is

Jouw eigen succes kan het grootste gevaar zijn. Dit blijft een constante valstrik, zeker wanneer de economie groeit. Hoe harder je werkt om nieuwe klanten te werven en hoe beter jouw product, des te groter is de kans dat er een order komt die groter is dan je ooit hebt ontvangen. Of een uitnodiging voor een aanbesteding voor een project die jouw jaaromzet zou verdubbelen.

Afwachten wanneer een grote kans zich voordoet, is niet waarvoor ondernemerschap is bedoeld. Medewerkers willen stijgende omzetten horen en de bank wil een groeiende omzet zien. Jouw team is met een nieuwe mega-order overtuigd van een grote sprong voorwaarts. 


Controleer jouw cashflow en schat de gevolgen in als het misgaat

‘Nee’ zeggen is het moeilijkste aspect van het runnen van een bedrijf. Toch is het goed om vooraf in te schatten wat de risico's zijn. Wat zijn de kosten van jouw leveranciers om deze order uit te voeren? Wat zijn de gevolgen voor de personeelskosten? Wat zijn de verwachte inkomsten en wanneer staan die op uw bankrekening? Uit recent onderzoek blijkt dat veiligstellen van de cashflow een belangrijk aandachtspunt is voor veel bedrijven: 1/3 van de Nederlandse ondernemers had vorig jaar last van slecht betalende debiteuren. Dit had direct invloed op de cashflow waardoor groei en winstgevendheid beperkt bleven.

Bekijk ook jouw financiering en neem contact op met de bank. Is extra financiering beschikbaar wanneer je die nodig hebt? Kunnen investeerders of anderen helpen als aanvullende financiering nodig is?

Het debiteurenrisico is altijd aanwezig

Veel ondernemers hebben de neiging om hun klanten volop ruimte te geven. Is de betalingstermijn verlopen en is het geld nog niet binnen? Dan wachten ze nog wel een weekje of wat. Dat is het slechtste wat je kunt doen. Niet of laat betalende klanten is een groot probleem voor veel bedrijven. Het zorgt ervoor dat jouw onderneming geld tekort komt om de dagelijkse business te financieren. Als gaandeweg blijkt dat bepaalde facturen helemaal niet worden betaald, dan kan dat jouw bedrijf duur komen te staan.

De kans bestaat altijd dat een klant te laat of helemaal niet betaalt. Zonder die betalingen zijn jouw kosten niet gedekt en verslechtert jouw financiële positie. En als er een noodsituatie ontstaat, ontdek je wellicht dat meer financiering alleen beschikbaar is tegen strengere voorwaarden. Zonde van die mooie order en de tijd die je erin stak!

Als deze situatie zich voordoet, zijn er diverse stappen die je kunt nemen om het debiteurenrisico te beheersen én jouw kans te grijpen.  Een kredietverzekering is een van de diensten die jouw cashflow beschermt en ervoor zorgt dat je 's nachts rustig slaapt.  

Kies voor zekerheid

Ondernemers houden zich liever bezig met de eigen business. Dat begrijpt Euler Hermes als geen ander. Met onze kredietverzekeringen zorgen wij voor zekerheid. Dan hoef je niet wakker te liggen omdat een grote factuur misschien onbetaald blijft. Een kredietverzekering geeft betalingszekerheid. Veel ellende wordt voorkomen en jij kunt je maximaal concentreren op je eigen zaak. Een kredietverzekering is geen garantie dat er geen wanbetaling plaatsvindt, maar de gevolgen vangen wij voor je op.

Bekijk onze oplossingen