Ondernemersrisico: zo neem je het weg

Onderneem met lef. Pak jouw kansen, maar ken de risico's.
Het leuke van ondernemen is plannen bedenken. Van jouw ideeën business maken. Natuurlijk is er ook ondernemersrisico. Zaken die tegen kunnen zitten. Wat zijn deze risico's? En welke slimme manieren zijn er om het ondernemersrisico voor een groot deel weg te nemen? Hierover schreven wij dit artikel.
Je hebt risico’s waar elk bedrijf mee te maken kan krijgen. Denk aan storm- of brandschade. Of gezondheidsrisico’s. Ook zijn er risico’s die meer aan jouw type business (sector) zijn verbonden. Neem voorraad: het ene bedrijf heeft veel meer voorraad nodig dan een ander, met alle risico’s van dien. En wat te denken van het type opdrachten. De ene onderneming draait op basis van veel kleine bestellingen, een ander bedrijf heeft misschien maar een paar grote opdrachten per jaar. Het  debiteurenrisico  is daardoor ook anders.
Als ondernemer wil je bezig zijn met kansen, maar het is ook belangrijk dat je zicht hebt op de risico’s. Als alles voor de wind gaat, heb je de neiging om mogelijke hobbels weg te wuiven. Maar een echte ondernemer brengt ook de risico’s in kaart en bepaalt per risico hoe er mee te omgaan. Dat noemen we risicomanagement. Sommige risico’s kun je accepteren, andere kun je beperken (voorzorgmaatregelen) en soms is een verzekering onmisbaar.

Er zijn ontwikkelingen die je als ondernemer niet kunt voorkomen. Zoals de neergang van de wereldeconomie of het uitbreken van een pandemie. Je zult er mee moeten dealen. Hoe flexibeler jouw bedrijf is opgezet, hoe gemakkelijk het is om mee te bewegen en schade te beperken. Bijvoorbeeld door voor een deel met oproepkrachten te werken of door kostbare machines te leasen in plaats van te kopen. Ben je afhankelijk van 1 grote klant of leverancier? Hoe snel kun je je bedrijf aanpassen als deze partner wegvalt? We geven 3 tips die helpen jouw risicomanagement te beheren:

  1. Zorg voor voldoende werkkapitaal
    Voor elk gezond bedrijf is het belangrijk dat het werkkapitaal op peil blijft. Of je nou dure machines maakt of elke dag versgoed aan de veiling levert, het is belangrijk dat afnemers volgens afspraak betalen zodat jij steeds over voldoende geld beschikt om jouw business draaiende te houden.

    Als je genoeg werkkapitaal hebt kun je jouw leveranciers betalen, salarissen op tijd uitkeren, machines onderhouden en jouw voorraden aanvullen. Te weinig werkkapitaal kan wijzen op liquiditeitsproblemen (mogelijk door slecht betalende klanten). Maar een te groot werkkapitaal kan ook ongezond zijn. Bijvoorbeeld als er teveel geld gaat vastzitten in zaken als voorraden, debiteuren en onderhanden werk.

    Het is dus de moeite waarde om te zien hoe jouw bedrijf het beschikbare kapitaal efficiënter kan benutten. We leggen je graag uit hoe je jouw werkkapitaalbehoefte beoordeelt en bepaalt om zo de juiste balans te vinden.  Hier  vind je er meer informatie over.

  2. Afspraken maken om financiële krapte te voorkomen
    De groothandel die dagelijks aan de veiling levert, spreekt met zijn afnemers af dat ze binnen een week moeten betalen, anders is er niet genoeg geld om nieuwe handel in te kopen. De fabrikant van een kapitale machine vraagt zijn afnemer wellicht om in termijnen te betalen, anders gaat er te lang teveel eigen geld in de machine zitten. Dat werkt allemaal prima, totdat de betreffende klant het af laat weten. Hoe gezond jouw bedrijf ook is, opeens heb je problemen met je werkkapitaal. Voor een groeiend bedrijf is dat funest. Wanbetaling is een belangrijk risico om bij stil te staan.

  3. Breng jouw debiteurenrisico in kaart en tref maatregelen
    Opeens kom je zelf krap te zitten omdat jouw opdrachtgever niet betaalt. Dat is voor veel ondernemers de grootste nachtmerrie. Hoe goed de relatie met jouw klanten ook is, de betaling van jouw facturen moet je strak organiseren en bewaken. Meteen als de betalingstermijn wordt overschreden, stuur je een herinnering. En als er dan niet meteen betaald wordt ga je bellen. Misschien zijn er vragen waarom de factuur blijft liggen. Zit er bovenop. Blijft het geld dan nog steeds uit, dan wordt het zorgelijk. Eigenlijk ben je in een situatie terecht gekomen waar veel ondernemers wakker van liggen.
Onbetaalde facturen, bang dat het jou overkomt? Je hoeft er niet van wakker te liggen. Onze  kredietverzekering  geeft jou betaalzekerheid. Als jouw klant te laat betaalt, zorgen wij dat jij je geld krijgt. Ook helpen we jou om een goed beeld te krijgen van de  kredietwaardigheid   van jouw afnemers. Klopt er een nieuwe klant bij jou aan met een mooie opdracht. Per direct ontvang je via ons meer achtergrondinformatie over dat bedrijf. En gaat het toch mis, dan keren wij de schade aan je uit.
Een kredietverzekering als oplossing voor ondernemersrisico non-betaling