Hoe verbeter ik mijn cashflow?

Cashflow: wat is dat eigenlijk? En hoe zorg ik ervoor dat ik er grip op houd binnen mijn bedrijf? Lees hier meer over in dit artikel of download ons uitgebreide e-book.
E-book downloaden
Opeens stokt de geldstroom van je bedrijf. Je moet medewerkers, leveranciers of de huur betalen, maar je kunt het niet. Tekort aan liquiditeit is een sluipmoordenaar. Hij kan opeens opduiken, in goede en slechte tijden. Keiharde groeiers kunnen erover meepraten. Je onderneemt in een luilekkerland waar overal kansen en mogelijkheden om actie schreeuwen. Je investeert en groeit. En uiteindelijk gaat het zo hard dat je het financieel niet meer kunt bijbenen. Opeens is je geld overal en nergens. Een duidelijk inzicht en een goede cashflow zijn cruciaal voor jouw onderneming. In dit artikel vertellen we je hier meer over. 

Houd grip op jouw geldstromen en het werkkapitaal

Geld kan in je voorraad zitten, of in onderdelen of grondstoffen. Geld kan onderweg zijn. Of bij de bank staan. Het geld van een onderneming stroomt allerlei kanten op. Cashflow management is de kunst om deze stromen zo met elkaar te verbinden dat ze matchen met elkaar; nergens te veel of te weinig.

Die puzzel is goed te vergelijken met het just in time-principe van het logistieke proces van jouw bedrijf. Je wilt precies op tijd de onderdelen in huis hebben die je nodig hebt voor je productieproces. En de producten die je maakt wil je maar beperkt op voorraad hebben en het liefst meteen doorsturen naar je klanten. Voorraad neemt alleen maar ruimte in en voordat je het weet blijf je ermee zitten. Je wilt dat deze productenstroom zo vlot mogelijk door blijft draaien.

Op een soortgelijke manier stroomlijnt cashflow management inkomend en uitgaand geld. Net zoals bij logistiek draait het daarbij om planning en prognoses. De operationele en financiële geldstroom zijn op elkaar afgestemd en natuurlijk heb je zicht op de risico’s en die probeer je in te dammen. Bij goed cashflow management stel je regelmatig je prognoses bij, zodat je steeds je beschikbare middelen weer slim en snel kunt inzetten in het bedrijfsproces. Je hebt continu grip op je geldstroom. In ons gratis e-book lees je hoe je een cashflowoverzicht- en prognose opstelt, inclusief voorbeelden.

E-book downloaden
1 op 7
kleine ondernemingen het personeel niet tijdig kan betalen door cashflow problemen.
(Intuit Quickbooks)
34%
van de MKB-bedrijven te late betalingen afdekt door hun kredietlimiet te overschrijden. (BACS)
slechts 58%
van de zakelijke facturen op tijd betaald wordt.
(FreeAgent)

De ruggengraat van cashflow management is jouw klant

Sturen op cashflow is een belangrijk instrument om jouw werkkapitaal te optimaliseren. Heb je onvoldoende werkkapitaal, dan krijg je problemen met jouw dagelijkse uitgaven. Zo kan je bijvoorbeeld jouw leveranciers en personeel niet meer betalen. Werkkapitaal is ook een belangrijke kpi waar banken naar kijken als je een financiering aanvraagt.

Bij werkkapitaal zijn er drie factoren van belang: debiteuren, voorraden en crediteuren. Door je voorraden te verlagen of je leveranciers later te betalen, verbetert jouw werkkapitaalpositie. Kijk ook eens goed naar jouw debiteurenbeheer en de kredietwaardigheid van jouw klanten. Hoe langer het duurt voordat jouw klanten hun facturen betalen, hoe langer bedrijven op hun geld moeten wachten. Een lange betaaltermijn is dus ongunstig voor jouw werkkapitaal.

Als facturen op tijd betaald worden ben je al een heel eind. Het lastige bij klanten is dat -hoe goed je ze ook kent- je niet weet wat er achter de schermen speelt. Het verleden zegt niks over de toekomst. Nu betalen ze goed maar doen ze dat straks ook? Het is een hele kunst om daar goed zicht op te hebben en te houden. Zeker als die klant ook nog eens ver weg in het buitenland zit. In ons e-book  geven je tips over debiteurenbeheer, maar je kan ook overwegen om je te verzekeren tegen schade door onbetaalde facturen met een kredietverzekering.

Ondernemers houden zich liever bezig met de eigen business. Dat begrijpen wij als geen ander. Met onze kredietverzekeringen zorgen wij voor zekerheid. Dan hoef je niet wakker te liggen omdat een grote factuur misschien onbetaald blijft.  Veel ellende wordt voorkomen en jij kunt je maximaal concentreren op je eigen zaak.  
Afspraak maken

Een onmisbare gids voor elk mkb-bedrijf dat zijn bedrijfsvoering wil beschermen, en ook nog eens volledig gratis!
 

  • De basisbeginselen van cashflowbeheer
  • Veelvoorkomende valkuilen met betrekking tot cashflowbeheer
  • Een 6-stappenplan om je cashflow bij te houden
  • Tips voor kredietbeheersing en snellere betalingen
  • Hoe zorg je dat je gedekt bent tegen dubieuze debiteuren?
Download ons gratis ebook over cashflow management