Hoe verbeter ik mijn cashflow?

Een onmisbare tool voor elk mkb-bedrijf dat zijn bedrijfsvoering wil beschermen.

Wat kan je doen om jouw cashflow te verbeteren?

We weten allemaal dat het leiden van een klein of middelgroot bedrijf een prachtige, uitdagende, maar ook riskante aangelegenheid is. Voldoende cash was altijd al belangrijk voor het mkb. Dat belang wordt alleen maar groter omdat de  risico’s voor mkb-bedrijven steeds verder toenemen. Meer dan ooit is het zaak de groei van je bedrijf te beschermen met goed cashflowbeheer. Maar hoe doe je dat? In dit artikel geven we je een aantal tips.

Een regelmatige kasvoorraad is van belang voor elke organisatie. Alleen zo kun je salarissen en rekeningen betalen, en daarnaast ook investeren in groei. Zelfs een winstgevend bedrijf kan insolvabel worden als de cashflow wordt verstoord, bijvoorbeeld wanneer klanten hun rekeningen niet op tijd betalen. We geven onderstaand 3 strategieën waarmee je jouw casflow kan verbeteren:

  1. Verbetering van jouw verkoopmarges en winst is een van de mogelijke strategieën om jouw cashflow te verbeteren. Hogere marges zorgen voor meer cash, zolang klanten op tijd blijven betalen. Prijsverhogingen kunnen een probleem zijn op concurrerende markten, waardoor je beter eerst naar de verkoopmix kunt kijken: kan de omzet van producten met een hogere marge worden verhoogd? Of kan je waarde toevoegen waarmee je een hogere prijs kunt rechtvaardigen.
  2. Verhogen van de omloopsnelheid van jouw voorraad is een veel gebruikte methode om kosten te besparen en geld vrij  te maken om te investeren. Het opbouwen van voorraden kan aantrekkelijk zijn als de orders stijgen, maar dat vereist cash en is dus een risico. De voorkeur gaat uit naar
    efficiëntere processen en voorraadverlaging.
  3. Beheer en snellere betaling van openstaande facturen is een andere methode om geld vrij te maken en voor sommige bedrijven het eenvoudigst. Zorg voor een goed debiteurenbeheer- en incassoproces om afschrijving te voorkomen. Verminder 'slecht risico’ door klanten vooraf te screenen en in jouw facturen sneller om financiële voordelen te krijgen.  

Een onmisbare gids voor elk mkb-bedrijf dat zijn bedrijfsvoering wil beschermen, en ook nog eens volledig gratis!
 

  • De basisbeginselen van cashflowbeheer
  • Veelvoorkomende valkuilen met betrekking tot cashflowbeheer
  • Een 6-stappenplan om je cashflow bij te houden
  • Tips voor kredietbeheersing en snellere betalingen
  • Hoe zorg je dat je gedekt bent tegen dubieuze debiteuren?

 

Kies voor zekerheid

Een goed debiteurenbeheer proces toont aan dat risicomanagement voor jou belangrijk is en dat je over efficiënte financiële tools beschikt. Een van de belangrijkste tools in jouw debiteurenbeheer proces kan een kredietverzekering zijn. Met een kredietverzekering krijg je toegang tot uitgebreide en up-to-date informatie over bestaande en nieuwe klanten. Hiermee maak je een gedegen en goed onderbouwde toekomstplanning en omzetprognose. En dit kan je helpen in jouw gesprekken met de bank.

Het afsluiten van een kredietverzekering kan zorgen voor een hoger rekening-courantkrediet, een lagere voorfinancieringsrente voor openstaande vorderingen of beschikbaarheid van andere financieringsmogelijkheden. Dit kan jouw volgende stap op de internationale of nationale markt ondersteunen.

Bekijk onze oplossingen