Tips om jouw cashflow te verbeteren

Mijn cashflow verbeteren,
hoe doe ik dat?

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw cashflow kan verbeteren. Hiermee voorkom je onverwachte cashflow problemen. Wil je alles weten over cashflow beheer? Lees dit artikel of download ons gratis e-book met tips en voorbeelden.

Met goed cashflow beheer voorkom je cashflow problemen

Het leiden van een klein of middelgroot bedrijf is een prachtige, uitdagende, maar ook riskante aangelegenheid. Een van de grootste uitdagingen voor het MKB is het hebben van voldoende cash. Dat belang wordt alleen maar groter omdat de  risico’s voor MKB-bedrijven steeds verder toenemen. Meer dan ooit is het zaak de groei van je bedrijf te beschermen met goed cashflowbeheer. Dit zorgt ervoor dat je jouw salarissen en rekeningen kunt blijven betalen en kunt investeren in groei. Maar hoe doe je dat? Download ons uitgebreide e-book of lees in dit artikel een aantal van onze tips.

Wat is cashflow?

Cashflow is het verschil tussen de werkelijke ontvangsten (bijv. door verkoop) en uitgaven (rekeningen, salarissen etc) in jouw bedrijf. Cashflow geeft dus jouw hoeveelheid liquide middelen aan. Een ander woord voor cashflow is kasstroom. Casfhlow is niet hetzelfde als winst. Winst is namelijk het bedrag dat overblijft nadat alle kosten voor het ontwikkelen en leveren van een product of dienst zijn verrekend.

Hoe bereken ik mijn cashflow?

Om jouw cashflow te berekenen, zet je twee bedragen naast elkaar: het geld dat bij jouw bedrijf binnenkomt en het geld dat je uitgeeft. Zolang het eerste bedrag hoger is dan het tweede, heb je een positieve cashflow. Een handige tool hierbij is een cashflowoverzicht- en prognose. Een voorbeeld hiervan vind je in ons gratis e-book over cashflow management.

Als onderdeel van een goed cashflowbeheer moet je een cashflowoverzicht maken. Door alle informatie samen te brengen in een kasstroomoverzicht en een voorspelling van de toekomstige kasstroom te maken, kun je een goede kasstroomanalyse uitvoeren. Dit geeft een veel groter bewustzijn van waarschijnlijke kansen en potentiële bedreigingen. Een goede administratie is daarbij key. Dit geeft je een duidelijk beeld van de financiële positie van jouw bedrijf en je kunt problemen opsporen en beslissen hoe je cashflowproblemen kunt voorkomen. Het aanhouden van een kasbuffer, kan ook een goede gewoonte zijn. Bijvoorbeeld voor het geval een belangrijke machine defect raakt of een grote factuur te laat of niet betaald wordt.  

Hoe kan ik mijn cashflow verbeteren?

Zelfs een winstgevend bedrijf kan insolvabel worden als de cashflow wordt verstoord, bijvoorbeeld wanneer klanten hun rekeningen niet op tijd betalen. Er zijn 4 veelgebruikte strategieën waarmee je jouw casflow kan verbeteren:

  1. Verbetering van jouw verkoopmarges en winstgevendheid is een van de mogelijke strategieën om jouw cashflow te verbeteren. Hogere marges zorgen voor meer liquide middelen, zolang klanten volgens de huidige voorwaarden blijven betalen. Prijsverhogingen kunnen een probleem zijn op concurrerende markten, waardoor je beter eerst naar de verkoopmix kunt kijken: kan de omzet van producten met een hogere marge worden verhoogd? Of kan je waarde toevoegen waarmee je een hogere prijs kunt rechtvaardigen.
  2. Verhogen van de omloopsnelheid van de voorraad is een veel gebruikte methode om kosten te besparen en zo geld vrij te maken om te investeren. Het opbouwen van voorraden kan aantrekkelijk zijn als de orders stijgen, maar dat vereist kapitaal en is dus een risico. De voorkeur gaat uit naar efficiëntere, just-in-time processen en voorraadverlaging.
  3. Strak beheer van openstaande facturen is een andere methode om geld vrij te maken en, voor sommige bedrijven, het eenvoudigst. Zorg voor een professioneel debiteurenbeheer en bouw een relatie op met de belangrijkste contactpersoon binnen de organisatie van jouw klant. In plaats van te wachten tot een openstaande factuur betaald wordt, kun je een transparante dialoog aangaan en afspraken maken. Voor meer tips kun je ook ons ​​artikel lezen over hoe je omgaat met onbetaalde facturen

    Als het gaat om het beschermen van de cashflow, is het ook belangrijk om de juiste klanten te kiezen. Check voordat je zakendoet met een nieuwe klant de kredietwaardigheid, het betalingsgedrag en de financiële status van deze klant. En controleer ook of jouw contactpersoon tekenbevoegd is.

  4. Maak regelmatige een liquiditeits- of cashflowprognose. Door alle informatie die je hebt samen te brengen in een kasstroomoverzicht en afzonderlijk een voorspelling van de toekomstige kasstroom te maken, kun je een goede kasstroomanalyse uitvoeren. Op die manier heb je een veel groter bewustzijn van kansen en potentiële bedreigingen.

    Het houdt in dat je ervoor zorgt dat je een goede administratie bijhoudt. Neem structureel tijd om de inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf bij te houden en de informatie actueel te houden. Als je een duidelijk beeld hebt van de financiële positie van jouw bedrijf, kun je problemen opsporen en beslissen hoe je cashflowproblemen kunt voorkomen.

Benieuwd naar jouw liquiditeit en een prognose maken?

Lees dan het artikel over het maken van een cashflowprognose. Of gebruik onze eenvoudige online liquiditeitscalculator.

Ook al heb je een goed cashflowbeheer en denk je dat je de juiste klanten hebt uitgekozen om zaken mee te doen, je kunt cashflowproblemen niet vermijden. Het is gewoon de manier waarop dingen soms werken. Gelukkig zijn er manieren om je tegen cashflow problemen te beschermen. Zo kan onze kredietverzekering jouw bedrijf helpen zich te beschermen tegen kredietrisico's en zo de groei van het bedrijf te waarborgen.
Informatie over de financiele situatie van jouw klanten
Je krijgt toegang tot onze database met informatie over de financiële situatie van jouw klanten. Zo beslis jij verantwoord met welke klanten je zakendoet, ook in het buitenland.
Kies de juiste klanten en markten om zaken te doen
Betaalt een klant niet, dan gaat onze incasso-afdeling voor je aan de slag om de factuur alsnog betaald te krijgen. Je maakt gebruik van ons incassonetwerk in meer dan 50 landen.
Wij betalen de schade die jouw bedrijf oploopt als klanten de facturen niet betalen
De kans op wanbetaling neemt toe naarmate jouw klant verder in het buitenland zit. Betaalt een klant niet? Dan krijg jij via onze kredietverzekering toch jouw geld.

Neem contact met ons op en wij vertellen je graag hoe wij kunnen helpen jouw cashflow te verbeteren

Je bent het liefst bezig met ondernemen. Dat begrijpen wij als geen ander. Een kredietverzekering kan je hierbij helpen. Deze zakelijke verzekering geeft namelijk betalingszekerheid, zowel voor binnenlandse als buitenlandse klanten. Veel ellende wordt voorkomen en jouw cashflow blijft op orde. Een kredietverzekering is geen garantie dat klanten jouw facturen altijd betalen. Maar gaat het toch mis, dan vergoeden wij de schade en hoef je je hierover dus geen zorgen te maken. In een vrijblijvend gesprek inventariseren wij graag samen met jou of een kredietverzekering voor jouw bedrijf een goed idee is. Via een van onderstaande buttons is de (online) afspraak eenvoudig gemaakt.