Identiteitsfraude

Je bedrijf draait lekker. Graag hou je de vaart erin. In deze 'winning mood' heb je de neiging op veel aanvragen ja te zeggen. Toch is het belangrijk om kritisch en oplettend te blijven. Bijvoorbeeld om identiteitsfraude voor te blijven. Lees meer op deze pagina en download de whitepaper.

Bij identiteitsfraude proberen criminelen jouw medewerkers op te lichten door zich voor te doen als iemand anders. Denk aan een nieuwe ‘klant’ die per email een order plaatst uit naam van een regulier, betrouwbaar bedrijf. Alles lijkt te kloppen. Alleen één lettertje in het emailadres blijkt af te wijken.

Of een ander voorbeeld: fraudeurs doen zich voor als manager of directeur van jouw bedrijf en vragen per email aan een financieel medewerker van jouw bedrijf om met spoed geld over te maken. Aan het emailbericht is nauwelijks te zien dat hier een fraudeur achter zit. Deze laatste vorm van identiteitsfraude wordt ook wel CEO-fraude genoemd.

identiteitsfraude-whitepaper
  • Verschillende vormen van identiteitsfraude
  • Trends op het gebied van identiteitsfraude
  • Tips om identiteitsfraude te voorkomen
Vul onderstaand formulier in en wij sturen de whitepaper naar jouw mailbox.
​ ​
​ ​

De vorige voorbeelden gaan over identiteitsfraude waarbij emails worden gebruikt. Maar het kan ook gebeuren via de telefoon of brutaalweg bij de receptie aan de desk. Omdat fraudeurs steeds geraffineerder te werk gaan is het belangrijk om je medewerkers goed te informeren over het gevaar van identiteitsfraude. Maak het onderwerp bespreekbaar.

Identiteitsfraude is iets anders dan cyberfraude

Omdat bij identiteitsfraude vaak computers en e-mails betrokken zijn, wordt het al snel op één hoop gegooid met cyberfraude. Toch is er een duidelijk verschil: bij cyberfraude wordt inbreuk gepleegd op de cyberveiligheid en dus de IT-systemen. Bij identiteitsfraude worden je medewerkers bedrogen.